5 tips för att spara pengar i vinter

Friday, November 27, 2020

Vinterunderhåll – så ökar du energispar för hushållet

Vintern är en vattendelare för många, antingen älskar man frostbitna nätter och glittrande snötäcken på trädgården, eller så räknar man ner dagarna tills våren äntligen kommer. Vintern i Sverige innebär förstås en stor utmaning, särskilt för husägare. Värme- och elräkningar brukar vanligtvis skjuta i höjden när temperaturen utomhus sjunker. Det finns dock bra tips på hur du enkelt kan spara pengar i vinter genom några enkla justeringar.

1. Täta fönster och dörrar – minska på värmeutsläpp

En av de största värmeförlustfällorna i huset är fönster och dörrar. Många husägare glömmer bort att kontrollera hur täta fönstren faktiskt är. Det finns ju dessutom flera typer av fönster, både energisparande och äldre varianter som lättare släpper ut värme (och in kyla). Nu kanske du tänker att du måste lägga tusentals kronor på att byta ut dina fönster och dörrar, men det finns enklare alternativ. Med hjälp av smidiga borstlister kan du enkelt täta till springor runt dörrar och fönster där det ofta drar. Borstlister går vanligtvis att hitta till billigt pris hos diverse järnhandlare. Hos samma typ av affär kan du dessutom hitta tätningsmedel i silikon, detta är bra att använda runt fönster som drar in kalluft. Om du bor i ett äldre hus med gamla fönster kan det dock vara aktuellt att byta ut dina fönster mot 3-glasfönster för ökad isolering. Även om det kostar i investering så kommer du tjäna in pengarna i lägre värmeräkningar med tiden. Om du har ett äldre hus som saknar frekvent underhåll, kan det också vara en bra idé med en besiktning av skicket.

2. Sänk inomhustemperaturen

Genom att endast sänka temperaturen med en eller några grader kan du göra stora energibesparingar. Vissa rum i huset kan dessutom sänkas ännu mer, som köket. Här finns nämligen flertalet vitvaror som i sig själva genererar värme. Kanske har du dessutom möjlighet till att elda? Värmeräkningarna brukar vara de som höjs mest i vintertid. Fundera över om ditt hushåll har möjlighet att sänka inomhustemperaturen med en eller ett par grader. Sänker man inomhustemperaturen med endast en grad kan du göra stora energibesparingar på upp till 5 %, vilket ju blir många tusenlappar i längden. Har ni dessutom en kamin kan ni gott och väl sänka med flera grader och komplettera med att elda hemma, något som ju också är väldigt mysigt.

3. Vädra ut – men gör det på rätt sätt

Det är lätt att tro att man inte gör av med så mycket värme om man endast vädrar ur en kort stund. Men är det flera minusgrader utomhus kommer du förlora mycket av husets värme. Se till att vädra på rätt sätt, genom att skapa ett korsdrag en kortare stund istället för att öppna flera fönster på olika platser. När man vädrar ur hemmet under vintern bör det göras rejält men endast under en kort tid. Kom ihåg att stänga av elementen samtidigt så du slipper energiförlust där.

4. Fungerar elementen som de ska?

En stor byrå mitt framför elementet är ingen bra idé, åtminstone inte om du vill kunna få upp värmen inomhus. Kanske behöver du byta ut dina gamla bimetalltermostater till elektriska varianter? Den gamla sortens termostater är inte lika snabba som dagens elektriska varianter. Se över alla radiatorer du har hemma för att säkerställa att värmeflödet är optimalt. Står möbler för nära är risken stor att värmen inte leds ut ordentligt. Konsekvensen blir då ett kyligt hem men ändå höga värmeräkningar. Kom även ihåg att det finns särskilda elementskydd som leder ut värmen på ett bättre sätt. Dessa kan sprida varmluften ut i rummen istället för exempelvis rakt upp i taket.

5. Ska du resa bort i vinter? Stäng av huvudkranen

Det är lätt att glömma men under den svenska vintern är det lätt hänt att något i fastigheten fryser sönder. Om du ska resa bort några dagar är det bra om du stänger av huvudkranen så att vattnet i rören inte riskerar frysa till is, något som kan bli mycket dyrt. Det enda du behöver göra är att stänga av huvudkranen och tömma vattenledningarna. Detta är såklart inte så viktigt om du endast ska bort över helgen. Men för dig som kanske planerar en härlig solsemester mitt under vintern är det bra att vidta åtgärder. Dels för att spara pengar men också för att minimera risken för att vattenledningarna fryser sönder, något som kan bli väldigt dyrt att åtgärda.




- Vill du veta mer?

En av våra besiktningsmän ringer dig