Öka värdet på lägenheten genom en lyckad renovering

Friday, November 4, 2022

Inför försäljning av en lägenhet finns det en hel del man kan göra själv för att öka värdet på sin bostad och göra största möjliga vinst. De allra flesta som letar nytt boende värdesätter ett hem som är inflyttningsklart och betalar gärna lite extra för detta. Om man innan det är dags för försäljning väljer att renovera sitt hem möjliggör man en smidigare, och mer framgångsrik, försäljning. För att göra det enklare för den som vill renovera har vi i denna artikel samlat några tips på vad man bör satsa på, och vad man bör undvika. Eftersom alla rum i ett hem har olika karaktär och funktion och därför renoveras på olika sätt delar vi upp renoveringstipsen efter rum.

Köksrenovering

Det som kanske spelar allra störst roll för den som köper lägenhet är kökets skick. Att renovera köket är nämligen väldigt vanligt, trots att det är en ganska tidskrävande process. Köksrenoveringar utförs vanligen av köparen i samband med inflytt och sker eftersom köket känns ofräscht eller inte har den stil man själv önskar. Det är därför viktigt att man tänker på detta då man utför en köksrenovering inför försäljning. Att välja färger som är neutrala är särskilt viktigt i köket. Bänkskivan är ytterligare en sak som är viktigt att satsa på, och det smartaste valet är en skiva i sten eller trä. Trots att en köksrenovering kostar en del kan den göra mycket stor skillnad för hur mycket pengar man i slutändan får vid försäljningen.

Besiktning - extra viktigt vid köksrenovering

Något som är särskilt viktigt vid köksrenovering är att besiktiga efter utfört arbete. Detta eftersom en vanlig orsak till fuktskador i hemmet är ledningsläckage, något som ofta uppstår i just köket. Genom att ta hjälp av en besiktningsfirma säkerställer man att renoveringen blir hållbar och långsiktig. Besiktningen fungerar också som en försäkring för säljaren om fel mot förmodan skulle upptäckas i framtiden.

Badrumsrenovering

Badrummet är ytterligare ett rum som spelar stor roll för köparen. Här är det viktigt att tänka liknande som vid köksrenovering: satsa på ljusa och naturliga färger och en tidlös stil. En badrumsrenovering med allt vad det kan innebära (plattläggning, nytt tvättställ och toalett, inredning) kan kosta en del, men man kan faktiskt öka värdet på bostaden med så mycket som 150 000 kronor. Ett smart drag då det kommer till just badrummet är att lägga lite extra krut på sådant som inte kostar så mycket. Det gäller att välja riktigt snygga inredningsdetaljer såsom hyllor, textilier och växter. Sådant gör nämligen stor skillnad för helhetsintrycket.

Slutbesiktning vid omfattande badrumsrenovering

Precis som vid köksrenoveringar är det viktigt att man gör en slutbesiktning vid avslutad badrumsrenovering, särskilt om renoveringen varit omfattande. Man bör ta hjälp av en besiktningsfirma som har koll på just våtrumsarbeten eftersom dessa är mer komplicerade än andra renoveringsarbeten. En badrumsbesiktning säkerställer bland annat att plattläggningen är professionellt utförd och ytskiktet tätt, att golvlutningen är tillräcklig och att vattenledningar dragits korrekt.

Renovering av sov- och vardagsrum

Rum som är lite enklare och ofta kräver mindre ingrepp vid renovering är sov- och vardagsrum. I dessa rum handlar det oftast om att måla om till en mer neutral och attraktiv färg och satsa på enkla och snygga textilier. Man bör också vara smart gällande vilken förvaring man väljer och försöka bygga på höjden snarare än att ta mer golvutrymme i besittning. Då kommer rummen upplevas som större och mer praktiska.

Om man har möjlighet är den riktigt bra att dela upp dessa rum i fler, mindre, rum. Om man exempelvis har en lägenhet med två sovrum, och kan dela upp det större sovrummet i två, får man plötsligt ett extra rum i lägenheten. Detta kan göra stor skillnad för slutpriset.

Renovera golv

Golvrenovering kan ske på flera olika sätt. Antingen väljer man att riva upp ett golv för att ta fram det som ligger under. Ibland gömmer sig vackra trägolv under slitna plastmattor, och då kan man skapa en helt ny look i sitt hem. Detta kräver en del arbete i form av slipning och behandling, men resultatet kan bli väldigt lyckat. Man kan också välja att lägga ett helt nytt golv, och då bör man satsa på trägolv där det är möjligt. Ibland har man redan fräscha golv som endast behöver slipas om, och då blir renoveringen en mindre kostsam historia. Att golvrenovering bör prioriteras inför försäljning beror på att golvet gör stor skillnad för bostadens helhetsintryck.

Andra saker att tänka på för en lyckad renovering

Det är viktigt att man anpassar renoveringen till lägenhetens stil. Om man exempelvis har en sekelskifteslägenhet bör man inte sätta in ett toppmodernt kök med minimalistiska skåpluckor. Man bör också vara extra uppmärksam då man renoverar kök- och badrum eftersom denna typ av renoveringar innebär ett mer komplicerat arbete där vattenledningar är inblandade. Genom att ta hjälp av en erfaren fackman och utföra en besiktning efter att renoveringen avslutats säkerställer man att allt gått rätt till och att investeringen blivit lyckad. Ett besiktningsprotokoll är dessutom positivt att kunna visa upp vid försäljning.

- Vill du veta mer?

En av våra besiktningsmän ringer dig