Så håller du tjuvarna ute från huset – tänk på detta om du reser bort över julen

Tuesday, December 22, 2020

Vi är många som reser bort över julen, kanske för att hälsa på nära och kära eller för att till och med resa utomlands. Detta känner tjuvarna till och passar på att göra inbrott när de vet att ingen är hemma. Men man kan ju inte alltid leva utifrån rädsla för om en tjuv skulle komma. Genom att vidta några säkerhetsåtgärder kan du känna dig betydligt lugnare när du befinner dig en bit från hemmet.

Säkra lås

I en villa, till skillnad från exempelvis en lägenhet, finns det ofta många olika ingångar till huset. Förutom alla fönster finns vanligtvis mer än en ytterdörr. Kanske har ni även ingång via källardörren, altandörren och grovköket? Att bomma igen alla fönster och dörrar fungerar naturligtvis inte, men det kan vara värt att se över vilka lås som används. Det finns både mekaniska och elektroniska lås. Mekaniska lås som är extra säkra bör ha åtminstone två låsfunktioner, alltså två olika nycklar till ytterdörren plus en effektiv hasp på dörrens insida.

Elektroniska lås kan exempelvis vara lås som öppnas med en särskild ID-bricka eller via en kod. Vissa lås kopplas till och med samman mot en app och via den öppnar du dörren. Dock är det viktigt att komma ihåg att tjuvens väg in i huset inte är begränsad till att lirka upp låset. Att bryta upp fönster och till och med dörrar gör tjuven om hen ”måste”. När du ska köpa nya dörrlås bör du se till att de är säkerhetsklassade med lägst klass 3, då uppfylls kraven för godkänt lås av försäkringsbolaget.

Säkerhetsdörrar – effektivt för dig som bor i lägenhet

Tjuvar som vill ta sig in i en vanlig villa gör vanligtvis det, även om det kan ta lite tid. Ju svårare det är att bryta sig in, desto mindre tid får tjuven inomhus. Att byta ut dina vanliga dörrar till säkerhetsdörrar är ett mycket effektivt tips för att hålla tjuvarna borta från egendomarna. Dessa kostar förvisso en del, men är betydligt svårare att bryta upp och kan stå emot ett inbrottsförsök med kofot i mer än 30 minuter. De flesta tjuvar orkar inte hålla på så länge. Dessutom är risken stor att en granne går förbi och upptäcker inbrottsförsöket.

Bor du i lägenhet är säkerhetsdörrar egentligen det enda skyddet mot inbrott du behöver, då de flesta lägenheter endast har en ingång – ytterdörren.

Inbrottslarm – avskräckande och effektivt

Med ett effektivt inbrottslarm får du ett effektivt och avskräckande larm som håller de flesta tjuvar på avstånd. Ett inbrottslarm går igenom när ett inbrottsförsök tar vid, ibland redan innan, exempelvis om misstänkt aktivitet pågår utanför huset. Fördelen med inbrottslarm är att det är kopplat mot en utryckningsenhet som snabbt kommer till huset. Skulle tjuven fortsätta hålla på att bryta sig in kommer hen bli upptäckt. Några av de bästa och mest populära inbrottslarmen kommer från Verisure och Sector Alarm. Dessa är dyrare än de flesta men ligger i topp när det kommer till trygghet och teknik. Förutom att utryckningspersonal ofta ingår får du även olika typer av kameror och klistermärken som bara i sig kommer att vara avskräckande för tjuven.

Belysning – tjuven räds ljuset

Något av det värsta tjuven vet är att synas och bli upptäckt. Så hur kan man då synliggöra en misstänkt figur? Genom belysning. Se till att installera rörelsedetektorer som går igång så fort någon kliver in på garageinfarten. Detta är vanligtvis tillräckligt avskräckande för att tjuven hellre går någon annanstans. Men förutom den typen av belysning är det även bra att installera timer-ljus, särskilt när du är bortrest över jul. Denna belysning tänds och släcks när du vill (du installerar själv vilka tider). Detta gör att det ser ut som att någon är hemma, trots att huset är tomt.

Grannsamverkan

Grannsamverkan är ett effektivt knep mot minskad brottslighet i grannskapet. Men hur fungerar det? I kort handlar grannsamverkan att grannarna på gatan hjälps åt att hålla koll på varandras bostäder. Man ska vara uppmärksam på om det kommer personer som man inte sett tidigare. En välfungerande grannsamverkan ger mycket goda resultat och skapar både gemenskap och ökad trygghet. För att dra igång en grannsamverkan där du bor kan du exempelvis bjuda in till ett möte genom att lägga inbjudningskort i grannarnas brevlåda.- Vill du veta mer?

En av våra besiktningsmän ringer dig