7 saker att tänka på inför husköpet

Thursday, August 27, 2020

Att köpa ett hus är för många människor den största investeringen man gör i livet. Det är en omfattande och viktig affär och det är mycket som skall ses över i processen. Redan innan du går på visningar finns det många saker som är bra att tänka på. Detta är en av de sakerna inför ditt husköp som vi kikar vi närmare på denna månad.

1. Ordna lånelöfte

För att finansiera ett husköp behöver de flesta av oss ta ett bolån. För att kunna få ett bolån, måste du första ordna ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om att du godkänns låna ett visst belopp. För att ansöka om ett lånelöfte kan du alternativt ta kontakt med din bank, om du exempelvis har en kontaktperson på banken. Du kan även ansöka om ett lånelöfte direkt på nätet, vilket nästan alla banker erbjuder på sin hemsida. Stämmer alla förutsättningar för dig att få ett lånelöfte, får du ett positivt besked väldigt snabbt. När du fått ditt lånelöfte vet du att du kan ta ett lån av en viss storlek. Med andra ord blir det sedan enklare att börja gå på relevanta visningar.

2. Lagfart

En kostnad som måste tas med i beräkningen är lagfarten. Lagfarten är ett bevis på att du äger fastigheten. Men lagfarten är inte gratis, den är uppdelad i två delar; expeditionsavgiften och stämpelskatten. Expeditionsavgiften kostar 850 kronor medan stämpelskatten ligger på 1,5 % av köpeskillingen. Ju dyrare fastigheten är, desto dyrare blir alltså lagfarten.


3. Undersökningsplikt

Vid bostadsaffärer är det alltid köparen som har undersökningsplikt. Det är alltså ditt ansvar att undersöka att bostaden är i bra skick. Och att upptäcka eventuella brister. Om du inte bokar in en extern besiktningskontroll får du stå det kastet även om det skulle innebära dyra kostnader senare. Ibland har säljaren redan utfört en besiktning, dock ligger ändå ansvaret hos dig som köpare. Därför rekommenderas det att låta yrkesmän utföra besiktningen för att få den mest omfattande och noggranna inspektionen som går. Du kan boka en besiktning för undersökningsplikten här.


4. Gör en budget

En del av att planera ett husköp som kan verka banal, men som faktiskt sätter en del köpare i knipa, är budgeten över totala kostnader. När du ska köpa hus är det därför viktigt att göra en ordentlig budget. För att kunna göra en realistisk budget måste du känna till många olika uppgifter, bland annat:

 • Hur ser din ekonomi ut nu? Hur stor belastning klarar din privatekonomi av?
 • Vad kostar bostaden i drift? Har du råd att finansiera el och värme i ett stort hus, trots att huset var billigt?
 • Hur stor kontantinsats har du möjlighet att lägga? När det kommer till bolån ligger den maximala lånesumman på 85 % av bostadens värde. Du får alltså inte låna 100 % utan måste stå för 15 % själv, detta kallas för kontantinsatsen. Om du exempelvis ska köpa ett hus för en miljon kronor kommer kontantinsatsen bli 150 000 kronor. Detta måste du ta med i beräkningen när du gör din budget.
 • Hur är skicket på bostaden? Kommer du behöva renovera eller bygga om innan du kan flytta in? Kostnaden för att renovera badrum och kök kan snabbt skjuta i höjden.

5. Under visningen

När du väl räknat ut din budget och har fått ditt lånelöfte, kan du äntligen börja boka in visningar. Något av det viktigaste du måste känna till när du ska gå på en bostadsvisning är bristerna. Leta efter eventuella brister i bostaden, som exempelvis fuktskador, mögel eller saknade lister och liknande. Som en observant besökare kan man även vara lyhörd för ljud i området, eller främmande lukter i huset. Om du köper ett hus med brister får du även räkna med att kostnaderna för renoveringar kommer bli högre.

6. Objektbeskrivning

Du kan begära en objektbeskrivning av bostaden du ska på visning hos redan innan. Det är bara att fråga mäklaren. Vanligtvis kan den ges på plats under visningen. I objektbeskrivningen kan du ta del av mer fakta om bostaden, som byggnadsår, eventuella renoveringar och liknande. Förbered dig gärna inför visningen genom att skriva ner olika frågor till mäklaren. Gäller det en visning av en bostadsrätt kan du ställa följande frågor:

 • Hur ser bostadsföreningens ekonomi ut?
 • Planeras det några renoveringar eller ombyggnationer inom snar framtid?
 • Vad är avgiften på?
 • Vilket uppvärmningssystem används?
 • Vad tycker föreningen om eventuella förändringar av lägenheten?

Och ska du på visning av ett hus, ja då kanske följande frågor kan vara bra att ha med:

 • Finns det en energideklaration som är giltig?
 • Vilket uppvärmningssystem används?
 • Vad ligger driftkostnaderna på?
 • Hur mycket pantbrev finns?
 • Används kommunalt avlopp eller egen brunn?


7. Pantbrev

Pantbrevet skaffar du efter att du köpt bostaden. Du ansöker om en inteckning i fastigheten hos Lantmäteriet. I fastighetsregistret finns alla fastigheter i Sverige med. Efter att Lantmäteriet godkänt din ansökan får du ett pantbrev. Pantbrevet fungerar även som långivarens säkerhet, eftersom en del av bostaden är satt i pant hos den banken du lånar hos. Detta innebär bland annat att du inte kan sälja bostaden hur som helst utan att först ha betalat av lånet.

- Vill du veta mer?

En av våra besiktningsmän ringer dig