Lägenhetsbesiktning online – Fyra fördelar!

Tuesday, August 9, 2022

En lägenhetsbesiktning online innebär att en besiktningsman går igenom lägenheten, helt digitalt. Genom ny teknik och med tillgång till bra underlag går det faktiskt att genomföra en säker besiktning på distans. Fast en onlinebesiktning upplevs ha sina begränsningar i jämförelse med en traditionell besiktning som utförs fysiskt, så ligger tekniken i framkant och utvecklas i imponerande takt. I och med detta har också säkerheten ökat för att uppnå beställarens förväntningar.

I denna text kommer vi att förklara när det kan passa bra med en digital lägenhetsbesiktning samt vilka fördelar som finns med denna besiktningsform.

Hur fungerar en onlinebesiktning?

En onlinebesiktning fungerar likt en vanlig fysisk besiktning, med undantaget att den utförs digitalt. Det innebär att man visar besiktningsmannen lägenhetens alla delar med sin mobilkamera, när man går systematiskt genom lägenheter utifrån planritningen av sin lägenhet, på så sätt glöms inga viktiga utrymmen bort. Det finns en väl utarbetad metod för onlinebesiktningen och därför kan man känna sig trygg att allt går säkert till. Om något inte är tydligt för besiktningsmannen kommer denne be om att få se utrymmet igen. Något som dock inte går att uppfatta genom en digital besiktning är lukter, och därför bör man kontakta sin besiktningsfirma om man upplever en ovanlig lukt i sin bostad. Utöver detta undantag kan onlinebesiktningen genomföras utan problem, och ett protokoll med detaljerade genomgångar gällande risker och anmärkningar levereras precis som vid en vanlig fysisk besiktning. För att förstå när en onlinebesiktning är det bästa alternativet listar vi här fyra fördelar med onlinebesiktning.

  1. Skapar mer flexibilitet

En av de största fördelarna är flexibiliteten. En onlinebesiktning är lätt att boka in eftersom besiktningsmannen inte behöver åka ut till bostaden. Detta gör det enklare för både kund och besiktningsfirma att hitta en tid för att genomföra besiktningen. Därför utförs en överlåtelsebesiktning med fördel online om man har svårt att hitta en specifik tid då den passar in i schemat.

  1. Snabbt och effektivt

En annan stor fördel med onlinebesiktning är då man vill att det ska gå snabbt. Om man exempelvis behöver sälja sin bostad med kort varsel, men inte vill tumma på tryggheten som en besiktning innebär är den digitala besiktningen ett ypperligt bra alternativ. Det effektiva genomförandet är möjligt eftersom besiktningsfirman inte fysiskt behöver närvara, vilket gör att man sparar in den tid som resan normalt tar. Dessutom är det ofta enklare att hitta en tid som passar för beställaren, eftersom denna besiktning går smidigare att utföra på större omfång av tillgängliga tider i bokningssystemet.  

  1. Onlinebesiktning är billigare än en vanlig besiktning

På grund av att besiktningsfirman inte behöver nyttja lika stora resurser vid en digital besiktning är den också billigare, samt miljövänlig. Om man känner sig relativt trygg med tillståndet på bostaden, eller om den tidigare besiktningen genomfördes nyligen, kan detta därför vara ett smidigt alternativt och kostnadseffektivt, och besparing helt enkelt. Man bör dock vara noggrann och kontrollera att alla handlingar man delar med sig av är korrekta och att planritningen stämmer, så att inga byggnationer har gjorts över tiden i lägenheten. Dessutom bör man säkerställa att man visar lägenheten på ett så ärligt sätt som möjligt. Om man själv misstänker en skada behöver man noggrant informera besiktningsmannen om denna, likt om det hade varit en fysisk besiktning.

  1. Passar bra för den som vill hålla avstånd

Under Coronatider har vi lärt oss att avstånd är det allra bästa för att undvika smittspridning. Detta är ännu en fördel med onlinebesiktningar eftersom de utförs helt och hållet på avstånd. Om man fortfarande känner sig osäker när det kommer till fysiska kontakter kan man helt undvika detta med en digital besiktning. Eftersom denna tjänst funkar så bra för den som vill hålla avstånd till andra har den också blivit alltmer populär. Desto mer populära de blir, ju säkrare blir också metoderna och rutinerna. En sista viktig sak för den som vill vara säker på att allt går rätt till är att välja en erfaren besiktningsfirma som har koll på hur en onlinebesiktning bäst genomförs.

Sammanfattning

Att besiktiga sin bostad innan försäljning bör vara en självklarhet för alla. Besiktningsprotokollet fungerar nämligen som en försäkring vid bostadsaffären och man kan hänvisa till detta om det skulle uppstå framtida problem. Om man av någon anledning har svårt att få till en fysisk besiktning kan därför besiktning online vara ett alternativ. Man får på precis samma sätt som vid en vanlig fysisk besiktning tillgång till ett protokoll, och besiktningsfirman hjälper till att förklara var som eventuellt behöver åtgärdas. Om något större problem skulle upptäckas vid besiktningen kommer man bli underrättad om detta och rekommenderad att boka ett fysiskt besök. I och med detta behöver man inte oroa sig för att onlinebesiktningen på något sätt äventyrar säkerheten, utan man kan lugnt lita på den information som står i besiktningsprotokollet.

- Vill du veta mer?

En av våra besiktningsmän ringer dig