Äger, bor du i en egen bostad eller planerar du att köpa en? Oavsett vilket så är det viktigt att ha koll på bostadens skick och framförallt hur levnadsmiljön i bostaden är. Alternativt bor du i en hyresrätt och har då en hyresvärd som tar hand om dessa aspekter.
Var uppmärksam på saker som kan leda till problem, vare sig det handlar om sådant som håller på att gå sönder eller sådant som skapar en skadlig levnadsmiljö. Luftfuktigheten är en av dessa, då det kan skada både bostaden och människorna som bor där. För att ta reda på en bostads luftfuktighetsnivå kan du anlita en yrkeskunnig som gör jobbet. Alternativt kan man själv placera en hygrometer i bostaden för mätning.
Vad innebär luftfuktighet?
Har man varit utomlands har man kanske upplevt områden med hög luftfuktighet. Dock är detta relaterat till vädret. Vatten från sjöar, hav och vattendrag avdunstar till högre grad när det är varmt. Detta är även förklaringen till varför luftfuktigheten är som högst på sommaren i Sverige och som lägst på vintern.
När det gäller luftfuktigheten i en bostad, så är det en helt annan historia. Ett välisolerat hus behöver inte alls ha samma fuktighet som utomhus, eftersom det är avskärmat från omgivningen. Här spelar andra faktorer såsom ventilation, markfukt eller läckage in.
Rekommenderad nivå av luftfuktighet i hemmet
Har du ingen aning vad luftfuktigheten är hemma hos dig? Det finns luftfuktighetsmätare att köpa, ofta kallade hygrometer. Du hittar dem exempelvis hos:
Nästa gång du är och handlar kan det vara en bra idé att ta en extra sväng i en butik och köpa en, för att få en bild av hur läget ser ut hemma hos dig. Den rekommenderade gränsen är 40-60 %. Nivåer över 75 % beräknas som mycket höga, medan nivåer under 30 % är för låga. Ligger fuktigheten utanför dessa intervaller kan skador på bostaden uppstå, samtidigt som även kroppen mår bäst inom rekommenderat intervall.
Luftfuktighets påverkan på hemmet
Hög fuktighet är skadligt för vissa material som träplankor, vilket är ett av de vanligaste byggnadsmaterialen i hus. Konsekvenserna av fukt som består i bostäder är bland annat:
När dessa börjat att växa i huset förökar de sig snabbt. Att bli av med mögel är kostsamt och tidskrävande. Skadat byggnadsmaterialet i huset sänker inte bara marknadsvärdet utan påverkar alla boende i bostaden. När fuktigheten är för låg har det också konsekvenser för bostaden, även om det inte är lika illa som vid för hög fuktighetshalt. Trä kan torkas ut och krympa, vilket skadar trägolv och trämöbler. Människokroppen påverkas av torr luft på kort sikt då slemhinnor, ögon och hud torkas ut.
Förebygg skadliga nivåer av luftfuktighet
Det finns många sätt att förebygga ofördelaktiga nivåer av luftfuktighet i hemmet. Du har kanske hört att man kan placera fler växter i rummet eller koka vatten i vattenkokaren. Dessa metoder höjer förvisso fuktigheten, men är ingen långvarig och hållbar metod. Den som vill skapa en balanserad luftfuktighet långsiktigt kan göra på följande sätt för att sänka luftfuktigheten:
Behöver du öka luftfuktigheten, testa följande metoder:
Var säker – anlita en yrkeskunnig
Det tar tid att bli av med fukt som uppstått på grund av läckage och om mögel har börjat leta sig in i bostaden krävs större åtgärder. Se därför alltid till att besikta en ny bostad eller kolla din nuvarande bostad med en hygrometer. För att få en helt säker bild av situationen och nödvändiga åtgärder är en yrkeskunnig alltid att rekommendera.
Råkoll AB (559156-7770)
| Skåne, Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad, Ystad, Kristianstad, Ängelholm |
| Göteborg, Partille, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Kungälv, Hisingen, Lerum, Ale |