Spara el i vinter – så förbereder du ditt hus

Friday, October 21, 2022

Prognosen för vintern ser dyster ut och elen blir bara dyrare. För att minska effekten av de stigande elpriserna finns det en hel del man kan göra själv. Genom att förbereda sitt hem innan de kallaste månaderna står för dörren kan man slippa prischocker och lägga sina pengar på annat. Därför har vi samlat de bästa tipsen till den som vill förbereda sitt hus och hålla elförbrukningen låg i vinter.

Varför är elen så dyr på vintern?

Det finns lite olika anledningar till att elpriset gått upp så mycket på sistone och varför det väntas fortsätta stiga. Främst handlar det om att elen i Europa generellt är dyr just nu, och detta påverkar även den svenska marknaden som sätter sina priser utefter andra länder. elpriset bror på en balans mellan tillgång och efterfrågan. På vintern, då vädret utomhus är kallt, går efterfrågan upp drastiskt eftersom inomhusklimatet behöver värmas upp för att kompensera. Hur dyr elen blir baseras också till stor del på vädret. Om vintern blir mycket kall och torr kan man räkna med högre priser. Blir den i stället blöt, mild och blåsig påverkar detta elpriset positivt.

Isolera smart

Det absolut viktigaste då man vill spara el är att se över sin isolering. Det är nämligen uppvärmningen av bostaden som står för den största delen, cirka 60 procent, av elförbrukningen. Det första man bör titta på är taket. Värme stigen nämligen uppåt och har man dålig isolering i taket förlorar man mycket av sin värme här. Man kan exempelvis använda sig av isoleringsskivor eller helt enkelt lägga in isolering mellan bjälkarna i taket för att hålla kvar värmen. Om man generellt har undermålig isolering i sitt hem kan man även förbättra denna genom att tilläggsisolera längs väggarna. Tilläggsisolering görs enklast inifrån, men det är bra att veta att utvändig tilläggsisolering är mer effektiv.

Täta fönstren

All värme försvinner dock inte genom tak och väggar. I vissa fall, och detta gäller särskilt för äldre hus, försvinner en stor del av värmen genom fönster och dörrar som inte är tillräckligt täta. Detta kan man åtgärda genom att byta ut sina gamla tätningslister runt fönstren mot nya, mer effektiva, lister. Det är dock mycket viktigt att man ser över sin ventilation innan man tätar sina fönster eftersom denna kan bli lidande. Dålig ventilation kan leda till ett försämrat inomhusklimat och i värsta fall fuktskador och svamp- eller mögelangrepp. Ett smidigt sätt att kontrollera sin ventilation är genom en besiktning.

Uppdatera vitvarorna

Ett annat smart tips till den som vill spara el är att uppdatera sina vitvaror. En gammal frys, kylskåp, tvätt- eller diskmaskin kan faktiskt vara en riktig elbov och då elpriset är högt kan man till och med spara pengar på att köpa nya. Då man uppdaterar sina vitvaror bör man med fördel jämföra elförbrukningen med andra produkter på marknaden. Man bör även vara noga med att använda elsparprogram på exempelvis tvätt- eller diskmaskinen för att hålla förbrukningen låg.

Byt till LED-lampor

Man bör också se över vilken typ av lampor man har i hemmet. Att byta till LED-lampor är ett smidigt sätt att hålla nere förbrukningen. Dessa använder mindre energi än vanliga glödlampor, cirka 8 gånger mindre, och håller samtidigt betydligt längre. Genom att byta ut sina glödlampor gör man därför sig själv en stor tjänst eftersom man kan spara el och samtidigt slipper köpa nya lampor med jämna mellanrum.

Var sparsam med julbelysningen

Julbelysningen upplevs av många som en mysig del av vintern, men den är också en rejäl elbov. Lamporna som används är ofta gammal och drar därför mycket el. För att spara in pengar bör man byta ut sina ljusslingor mot nyare, energisnåla, alternativ. Man kan också sätta upp lite mindre belysning och stänga av den på tider man ändå inte ser den. Exempelvis kan man koppla ur sin julbelysning på natten och under dagarna då man inte är hemma.

3 andra tips för att spara el:

Halvera duschtiden

Att duscha varmt känns som en nödvändighet på vintern. Däremot duschar de allra flesta betydligt längre än de faktiskt måste. Genom att halvera sin duschtid kan man spara pengar som annars hade gått till uppvärmning av vattnet.

Värm upp mat med lock

Något som många glömmer är att spisen och ugnen också förbrukar en hel del el. Då man ska värma upp sin mat bör man därför se till att göra detta så snabbt som möjligt. Se till att sätta lock på kastrullen för att maximera värmen och snabba på processen.

Skippa stand-by och ständigt inkopplade laddare

Apparater som står på hela tiden gör inte livet enklare, utan det är helt enkelt av gammal vana man låter teven stå på standby eller mobilladdaren vara inkopplad. Detta kan dessutom vara en direkt brandfara och man bör därför göra det till en vana att alltid stänga av sina apparater och koppla ur sina laddare då de inte används.

- Vill du veta mer?

En av våra besiktningsmän ringer dig