En entreprenadbesiktning är när en besiktningsman kontrollerar så att byggnaden är uppförd i enlighet med kontraktet och att bygget följer rådande svenska branschregler. Beroende på syftet av besiktningen och i vilket steg i processen man är, finns det olika typer av entreprenadbesiktningar.
De kontraktshandlingar som arrangeras innan ett bygge startas är en mycket viktig del i byggprocessen, både för beställaren och entreprenören. Det är dessa handlingar som besiktningsmannen kontrollerar gentemot det utförda arbetet efter att en byggnation utförts. Även tillägg som överenskommits mellan parterna under byggets gång ska dokumenteras och göras tillgängliga vid entreprenadbesiktningen. Naturligtvis är det viktigt att denna kontroll genomförs av en objektiv tredje part för att båda sidor ska vara bekväma med att kontrollen är korrekt genomförd.
Först och främst gäller att utse en besiktningsman, vilket oftast är ett beslut som tillfaller beställaren. I vissa fall är det ett gemensamt beslut mellan beställaren och entreprenören. Vidare kan inte vem som helst utföra en entreprenadbesiktning. Förutom att vara tekniskt kunnig måste denne också ha kunskaper i generell avtalsrätt, specifik entreprenadjuridik samt andra på marknaden förekommande branschregler. Man måste inte vara certifierad för detta utförande i de allmänna bestämmelserna, Enligt Kapitel 7 i ABT 06/AB 04. Besiktningsmannen skall ha en tekniskt kunnande, samt förmåga i enlighet med § 11 i de allmänna bestämmelserna. Besiktningsmannen skall såväl beakta både entreprenören och beställarens intressen vid besiktningen, samt iaktta objektivt vid utförandet av uppdraget. Dessutom är det av avsevärd betydelse att besiktningsmannen innehar ansvarsförsäkring för uppdraget i fråga enligt ABK 09.
Det är viktigt att besiktningsmannen i förväg får tillgång till alla kontraktshandlingar gällande överenskommelser för bygget, så att denne kan förbereda sig inför besiktningen. Väl på plats ska såväl beställare som entreprenör och underentreprenörer bjudas in att vara på plats när besiktningen genomförs. Detta för att båda parter ska kunna ställa frågor, påpeka och lösa eventuella problem och brister med alla närvarande. Efter besiktningen upprättar besiktningsmannen en rapport med sitt utlåtande, vilken görs tillgänglig för båda parter. Om inte byggnationen uppfyller alla överenskommelser eller i övrigt har för många brister, är det upp till besiktningsmannen att förklara entreprenaden godkänd eller icke godkänd.
Det finns olika typer av entreprenadbesiktningar beroende på syfte och var i processen bygget befinner sig. När det gäller betalning av dessa tjänster finns en standard som vanligen följs, men parterna kan också komma överens om ett annat upplägg. En efterbesiktning betalas oftast av entreprenören.
Råkoll AB (559156-7770)
| Skåne, Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad, Ystad, Kristianstad, Ängelholm |
| Göteborg, Partille, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Kungälv, Hisingen, Lerum, Ale |